فیلتر کربنی یا کربن اکتیو یکی از روش های رایج در سیستم های تصفیه آب و فاضلاب می باشد که اساس کار آن بر پایه جذب مواد آلی موجود در آب توسط کربن های فعال بنا شده است. حذف کدورت، بو و طعم آب یکی از اصلی ترین وظایف در نظر گرفته شده برای فیلتر های کربن فعال شده می باشد و به همین خاطر در سیستم های تصفیه آب خانگی، استخر و حتی تصفیه فاضلاب های صنعتی کاربرد گسترده ای دارد. برای آشنایی با روش تصفیه آب با فیلتر کربنی، کاربرد، مزایا، معایب، قیمت فیلتر کربنی (کربن اکتیو) و طراحی و تولید فیلتر کربن فعال شده در ادامه با گروه صنعتی هفت همراه باشید.

فیلتر کربنی (Carbon filter) چیست؟

وجود مواد آلی در آب که همگی دارای ساختار کربنی هستند تاثیر منفی بر کیفیت آن داشته و کدورت، بو و طعم آن را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند. فیلتر کربنی یا فیلتر کربن فعال شده بخاطر دارا بودن کربن های فعال در واکنش با مواد آلی فعال بوده و بلافاصله مواد آلی را جذب نموده و باعث میشوند تا سطح زیادی از آلاینده های موجود در آب حذف گردند. ایجاد پیوند دو قطبی لحظه ای که مواد جامد موجود در آب با سطوح بیرونی فیلتر کربن فعال شده ایجاد می کنند دلیل اصلی جذب مواد آلی توسط این فیلترها می باشند.

روش تصفیه آب با فیلتر کربن اکتیو

ساختار کلی دستگاه های تصفیه آب که با فیلترهای کربن اکتیو عمل می کنند شامل یک مخزن، شیر ورودی، سیلیس، کربن اکتیو و شیر خروجی می باشد. بدنه فیلتر کربن اکتیو در اغلب مواقع از جنس استیل، کربن استیل با رنگ اپوکسی و یا FRP ساخته میشود. آب دارای PH در سطح خنثی از شیر ورودی وارد مخزن شده و با عبور از لایه های کربنی مواد آلی را از دست داده و در نهایت با عبور از سیلیس مواد جامد معلق نیز حذف شده و آب زلال و بدون بو و طعم و رنگ از شیر خروجی به بیرون از مخزن منتقل می شود.

نکته مهمی که در ساخت فیلتر کربنی وجود دارد این است که در این فیلترها علاوه بر کربن اکتیو از سیلیس نیز استفاده میشود که نقش بسیار مهمی در جذب مواد جامد معلق در آب دارند. به طوریکه ابتدا یک لایه از سیلیس قرار گرفته شده و روی آن با کربن پوشانده میشود. عبور ذرات معلق و جذب مواد آلی توسط فیلترهای کربنی به مرور باعث میشود تا نوعی لایه ژله ای بر روی آن ایجاد شود که به شدت عملکرد فیلتر را کاهش می دهد. به همین خاطر لازم است فیلتر با روش های مختلف از قبیل شستشوی معکوس با بک واش تمیز و احیا شود.